środa, 23 listopada 2022

Chleb żytni na zakwasie i zsiadłym mlekiem, (dwufazowy).

 


Chleb żytni zrobiony z mąki żytniej oraz zakwasu żytniego, na zsiadłym mleku. Jest bardzo prosty w wykonaniu, zdrowy i smaczny.

Faza I Zrobienie zaczynu:

zakwas żytni 30 g

zsiadłe mleko 320 ml

mąka żytnia T 720 300 g

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w miseczce, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin.

Faza II Zrobienie ciasta właściwego:

zaczyn z fazy I

woda 80 ml g  

mąka żytnia T720 200 g 

sól 11 g 

ziarno słonecznika i dyni do posypania 50 g 

Wszystkie składniki , fazę I i fazę II dokładnie mieszamy mikserem z końcówką do ciasta (5 minut). Gotowe ciasto wkładamy do wysmarowanej margaryną, posypaną otrębami żytnimi lub pszennymi formy keksowej dużej. Ciasto w formie równamy mokrą patką, posypujemy wierzch ziarnami słonecznika i dyni. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny, ciasto musi podwoić swoją masę. Pieczemy 10 minut w 250 stopniach Celsjusza i 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Upieczony chleb wyjmujemy z formy i umieszczamy na kratce, chłodzimy. Upieczony chleb najsmaczniejszy jest na drugi dzień.








Smacznego !!!

2 komentarze: