Galareta z golonki i nóżek wieprzowych, zimne nóżki. Galareta wyszła bardzo smaczna :)
Składniki:
nóżki wieprzowe z kolankami 2 szt.
golonka wieprzowa tylna - mięso bez skóry
kość z golonki
domowa pasta rosołowa - 2 czubate łyżki
Przyprawy:
Wszystkie przyprawy mieszamy.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majeranek 1 łyżka
suszony czosnek 1 łyżeczka
mielone ziele angielskie 2 szczypty
mielony liść laurowy 2 szczypty
Wykonanie:
Wymyte i oczyszczone nóżki wieprzowe przekrojone wzdłuż, kolanka, kość z golonki i mięso z golonki zalewamy wodą i zagotowujemy, gotujemy kilka minut aż powstaną szumowiny. Jak powstaną szumowiny to całą zawartość garnka wylewamy do zlewozmywaka. Mięso, nóżki, kolanka bardzo dokładnie myjemy z szumowin i ponownie wkładamy do wymytego garnka i zalewamy wodą do zakrycia mięs. Gotujemy 4 godziny do momentu aż mięsa będą odchodzić od kości. Podczas gotowania dodajemy sól do smaku, pieprz ziołowy, majeranek, suszony czosnek, domową pastę rosołową, liść laurowy mielony i ziele angielskie mielone. Ugotowane mięsa wyjmujemy z garnka do większej miski i studzimy. Ostudzone mięsa oddzielamy od kości, kroimy drobniej, umieszczamy w wcześniej przygotowanych pojemnikach i zalewamy wywarem. Ostudzone pojemniki z galaretą przykrywamy i wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Gotową galaretę podajemy jako zimną przystawkę z octem jabłkowym lub cytryną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz