piątek, 18 listopada 2022

Galareta z nóżek i golonki wieprzowej.

 


Galareta z golonki i nóżek wieprzowych, zimne nóżki. Galareta wyszła bardzo smaczna :) 

Składniki:

nóżki wieprzowe z kolankami 2 szt.

golonka wieprzowa tylna - mięso bez skóry

kość z golonki

domowa pasta rosołowa - 2 czubate łyżki

Przyprawy:

Wszystkie przyprawy mieszamy.

sól do smaku 

pieprz ziołowy do smaku 

majeranek 1 łyżka 

suszony czosnek 1 łyżeczka

mielone ziele angielskie 2 szczypty 

mielony liść laurowy 2 szczypty

Wykonanie:

Wymyte i oczyszczone nóżki wieprzowe przekrojone wzdłuż, kolanka, kość z golonki i mięso z golonki zalewamy wodą i zagotowujemy, gotujemy kilka minut aż powstaną szumowiny. Jak powstaną szumowiny to całą zawartość garnka wylewamy do zlewozmywaka. Mięso, nóżki, kolanka bardzo dokładnie myjemy z szumowin i ponownie wkładamy do wymytego garnka i zalewamy wodą do zakrycia mięs. Gotujemy 4 godziny do momentu aż mięsa będą odchodzić od kości. Podczas gotowania dodajemy sól do smaku, pieprz ziołowy, majeranek, suszony czosnek, domową pastę rosołową, liść laurowy mielony i ziele angielskie mielone. Ugotowane mięsa wyjmujemy z garnka do większej miski i studzimy. Ostudzone mięsa oddzielamy od kości, kroimy drobniej, umieszczamy w wcześniej przygotowanych pojemnikach i zalewamy wywarem. Ostudzone pojemniki z galaretą przykrywamy i wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Gotową galaretę podajemy jako zimną przystawkę z octem jabłkowym lub cytryną.











Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz