Ciasto kruche z pigwowcem japońskim i pianką. Do ciasta użyto konfitury z pigwowca japońskiego i aronii.
Składniki:
konfitura z pigwowca japońskiego 500 ml
konfitura z aronii 500 ml
cynamon 2 łyżeczki
kasza manna 6 łyżek
blacha 30/25/6 cm
Ciasto:
mąka krupczatka 1 szklanka
mąka pszenna Typ 450 2 szklanki
margaryna Kasia 1 kostka
cukier 3 łyżki
żółtka 4 szt.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy
Pianka:
białka z 8 jajek
cukier pół szklanki
Wykonanie:
Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą częścią ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wyłożone dno formy ciastem, nakłuwamy widelcem lub specjalnym wałkiem. Konfiturę z pigwowca i aronii mieszamy z kaszą manną oraz z cynamonem i wykładamy na blachę z ciastem, równamy. Z białek ubijamy pianę, podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Ubitą pianę wykładamy na warstwę konfitury z pigwowca i aronii. Wierzch warstwy piany posypujemy startym, pozostałym zmrożonym ciastem. Ciasto lekko zamrożone lepiej się zetrze. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy w piekarniku, ostudzone możemy posypać cukrem pudrem, jak kto lubi. Kroimy ostrym nożem na 12 porcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz