sobota, 19 listopada 2022

Ciasto kruche z pigwowcem i pianką.

 


Ciasto kruche z pigwowcem japońskim i pianką. Do ciasta użyto konfitury z pigwowca japońskiego i aronii.

Składniki:

konfitura z pigwowca japońskiego 500 ml

konfitura z aronii 500 ml

cynamon 2 łyżeczki

kasza manna 6 łyżek

blacha 30/25/6 cm

Ciasto:

mąka krupczatka 1 szklanka

mąka pszenna Typ 450 2 szklanki

margaryna Kasia 1 kostka

cukier 3 łyżki

żółtka 4 szt.

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

cukier waniliowy

Pianka:

białka z 8 jajek

cukier pół szklanki

Wykonanie:

Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą częścią ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wyłożone dno formy ciastem, nakłuwamy widelcem lub specjalnym wałkiem. Konfiturę z pigwowca i aronii mieszamy z kaszą manną oraz z cynamonem i wykładamy na blachę z ciastem, równamy. Z białek ubijamy pianę, podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Ubitą pianę wykładamy na warstwę konfitury z pigwowca i aronii. Wierzch warstwy piany posypujemy startym, pozostałym zmrożonym ciastem. Ciasto lekko zamrożone lepiej się zetrze. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy w piekarniku, ostudzone możemy posypać cukrem pudrem, jak kto lubi. Kroimy ostrym nożem na 12 porcji.
















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz