czwartek, 29 grudnia 2022

Galareta drobiowa.

 


Pyszna galareta drobiowa zrobiona na wywarze z gotowanych kości z golonek i części drobiowych.

Składniki:

2 kości z golonek wieprzowych

2 ćwiartki kurczaka

10 skrzydełek z kurczaka

sól

pieprz

majeranek

ziele angielskie

liść laurowy

domowa pasta warzywna 1 stołowa łyżka

Wykonanie:

Wymyte kości z golonek wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy zbierając szumowiny. Dodajemy przyprawy według swojego smaku. Kości gotujemy 1 godzinę i wkładamy wymyte skrzydełka, ćwiartki z kurczaka i gotujemy to wszystko aż mięso z kurczaka zrobi się miękkie. Kości i ćwiartki po ostudzeniu obieramy z mięsa, obrane mięso rozdrabniamy. Wywar z gotowania przecedzamy przez sitko i wkładamy do niego rozdrobnione mięso. Dodajemy pastę warzywną i garść majeranku i gotujemy wszystko około 30 minut. Ostudzony wywar z mięsem wlewamy do przygotowanych pojemników i zimne wstawiamy do lodówki żeby ścięła się galaretka. Podajemy z octem jabłkowym lub cytryną, jak kto woli.  






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz