Pyszna galareta drobiowa zrobiona na wywarze z gotowanych kości z golonek i części drobiowych.
Składniki:
2 kości z golonek wieprzowych
2 ćwiartki kurczaka
10 skrzydełek z kurczaka
sól
pieprz
majeranek
ziele angielskie
liść laurowy
domowa pasta warzywna 1 stołowa łyżka
Wykonanie:
Wymyte kości z golonek wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy zbierając szumowiny. Dodajemy przyprawy według swojego smaku. Kości gotujemy 1 godzinę i wkładamy wymyte skrzydełka, ćwiartki z kurczaka i gotujemy to wszystko aż mięso z kurczaka zrobi się miękkie. Kości i ćwiartki po ostudzeniu obieramy z mięsa, obrane mięso rozdrabniamy. Wywar z gotowania przecedzamy przez sitko i wkładamy do niego rozdrobnione mięso. Dodajemy pastę warzywną i garść majeranku i gotujemy wszystko około 30 minut. Ostudzony wywar z mięsem wlewamy do przygotowanych pojemników i zimne wstawiamy do lodówki żeby ścięła się galaretka. Podajemy z octem jabłkowym lub cytryną, jak kto woli.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz