piątek, 30 grudnia 2022

Kotlet schabowy z ziemniakami i buraczkami.

 


Usmażone panierowane plastry schabu, podane z ugotowanymi ziemniakami i buraczkami.

Składniki:

plastry schabu 2 szt.

ziemniaki 8 szt.

ugotowane buraczki 2 szt.

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem i panierujemy w tartej bułce i rozbełtanym jajku. Smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor do miękości mięsa. W między czasie gotujemy ziemniaki i trzemy na większych oczkach buraczki. Starkowane buraczki podsmażamy na maśle z drobno pokrojoną w kostkę cebulę. Buraczki podczas smażenia doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami i buraczkami.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz