Plastry wieprzowego schabu bez kości doprawione solą i pieprzem, panierowane w jajku i bułce tartej, usmażone. Podane z ugotowanymi ziemniakami i surówką colesław.
Składniki:
plastry schabu 2 szt.
ziemniaki 8 szt.
surówka colesław
tarta bułka do panierowania
kurze jajka 2 szt. do panierowania
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
Surówka colesław:
kapusta pekińska 1 szt.
marchew 1 szt.
cebula połowa
majonez 3 łyżki
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy nożem i wkładamy do większej miski. Obraną marchew trzemy na piórka i dodajemy do kapusty, dodajemy również pokrojoną w kostkę cebule. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Zrobioną surówkę przekładamy do mniejszej, szklanej miski, zakrywamy spożywczą folią i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę żeby smaki się przegryzły. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem smażymy panierowane w jajku i bułce tartej, doprawione solą i pieprzem plastry schabu z obu stron na rumiany kolor, do ich miękkości. W między czasie gotujemy ziemniaki. Gotowe kotlety schabowe podajemy z ziemniakami oraz z surówką colesław.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz