Składniki:
30 dkg mąki pszennej typ 450
35 dkg startej na małych oczkach marchwi
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dkg masła
wiśnie z nalewek
suszone daktyle - ja użyłem daktyli suszonych
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia przesiewamy do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy masło pokrojone w kosteczki, zgniatamy tłuczkiem do kartofli aż powstanie ciasto o konsystencji kruszonki. Dodajemy startą na małych oczkach marchew i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folię wkładamy do lodówki na 30 minut. Po 30 minutach rozwałkowujemy ciasto tak jak na pierogi i wycinamy kwadraciki z których robimy saszetki. Do każdej saszetki wkładamy po 2 wisienki i po 1 daktylu. Zlepiamy i układamy saszetki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni Celsjusza i pieczemy 20-25 minut, na rumiany kolor. Upieczone wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz