Poniższy przepis jest na trzy strucle. Strucle są polane lukrem, czekoladą i posypane rozdrobnionymi orzechami włoskimi oraz kolorową posypką.
Ciasto drożdżowe:
Składniki:
mąka pszenna Typ 450 50 dag
drożdże 5 dag
masło 10 dag
jajka kurze 2 szt.
żółtka 2 szt.
cukier 3 łyżki
śmietana 30-36% 10 łyżek
aromat waniliowy
Opcjonalnie:
skórka pomarańczy (kandyzowana)
kolorowa posypka
czekolada 100 g gorzka
masło 3 łyżki
Wykonanie ciasta:
Masło rozpuszczamy w małym rondelku, studzimy. Drożdże rozkruszamy i mieszamy ze śmietaną i cukrem. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i dodatkowo 2 żółtka. Wlewamy ostudzone masło i dodajemy zaczyn drożdżowy, oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto do momentu kiedy ciasto będzie odchodzić od dłoni i miski. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy równe części. Z każdej części wałkujemy prostokątny placek o grubości pół centymetra, o rozmiarze 30x40 cm. Każdy rozwałkowany placek smarujemy białkiem i na posmarowany białkiem placek rozsmarowujemy równo masę makową robiąc po bokach placka margines 2 cm bez masy makowej. Tak przygotowane placki ciasta zwijamy w roladę zawijając końce pod spód. Każdą roladę zawijamy luźno w papier do pieczenia, końcówki podwijamy pod spód i przenosimy na blachę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte rolady pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 40 minut. Z upieczonych rolad zdejmujemy papier i odstawiamy je do całkowitego ostudzenia. Ostudzone lukrujemy i posypujemy skórką pomarańcza lub posypujemy rozdrobnionymi orzechami.
Masa makowa:
250 gram maku
1 duży olejek migdałowy
1/2 szklanki cukru
100 gram orzechów włoskich
100 gram z blanszowanych migdałów
5 łyżek rodzynek
5 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej
250 ml śmietany 18% tłuszczu
Wykonanie masy makowej:
Zaparzamy mak we wrzącej wodzie 10-15 minut, przecedzamy przez gęste sito, studzimy i mielimy przez sitko 2 mm dwukrotnie. W garnczku doprowadzamy do wrzenia śmietanę z cukrem, cały czas mieszamy. Dodajemy zmielony mak i pozostałe bakalie oraz olejek migdałowy. Cały czas dokładnie mieszamy wszystko. Ostudzoną masę możemy nakładać na rozwałkowany placek z ciasta.
Lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
opcjonalnie jakiś ekstrakt/olejek lub sok z cytryny
Wykonanie lukru:
Z białka ubijamy pianę. Podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier.
Polewa czekoladowa:
W roztopionym maśle rozpuszczamy drobno pokrojoną czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz