sobota, 24 grudnia 2022

Strucle z makiem.



Poniższy przepis jest na trzy strucle. Strucle są polane lukrem, czekoladą i posypane rozdrobnionymi orzechami włoskimi oraz kolorową posypką.

Ciasto drożdżowe:

Składniki:

mąka pszenna Typ 450 50 dag

drożdże 5 dag

masło 10 dag

jajka kurze 2 szt.

żółtka 2 szt.

cukier 3 łyżki

śmietana 30-36% 10 łyżek

aromat waniliowy

Opcjonalnie:

skórka pomarańczy (kandyzowana)

kolorowa posypka

czekolada 100 g gorzka

masło 3 łyżki

Wykonanie ciasta:

Masło rozpuszczamy w małym rondelku, studzimy. Drożdże rozkruszamy i mieszamy ze śmietaną i cukrem. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i dodatkowo 2 żółtka. Wlewamy ostudzone masło i dodajemy zaczyn drożdżowy, oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto do momentu kiedy ciasto będzie odchodzić od dłoni i miski. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy równe części. Z każdej części wałkujemy prostokątny placek o grubości pół centymetra, o rozmiarze 30x40 cm. Każdy rozwałkowany placek smarujemy białkiem i na posmarowany białkiem placek rozsmarowujemy równo masę makową robiąc po bokach placka margines 2 cm bez masy makowej. Tak przygotowane placki ciasta zwijamy w roladę zawijając końce pod spód. Każdą roladę zawijamy luźno w papier do pieczenia, końcówki podwijamy pod spód i przenosimy na blachę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte rolady pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 40 minut. Z upieczonych rolad zdejmujemy papier i odstawiamy je do całkowitego ostudzenia. Ostudzone lukrujemy i posypujemy skórką pomarańcza lub posypujemy rozdrobnionymi orzechami.

Masa makowa:

250 gram maku

1 duży olejek migdałowy

1/2 szklanki cukru

100 gram orzechów włoskich

100 gram z blanszowanych migdałów

5 łyżek rodzynek

5 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej

250 ml śmietany 18% tłuszczu

Wykonanie masy makowej:

Zaparzamy mak we wrzącej wodzie 10-15 minut, przecedzamy przez gęste sito, studzimy i mielimy przez sitko 2 mm dwukrotnie. W garnczku doprowadzamy do wrzenia śmietanę z cukrem, cały czas mieszamy. Dodajemy zmielony mak i pozostałe bakalie oraz olejek migdałowy. Cały czas dokładnie mieszamy wszystko. Ostudzoną masę możemy nakładać na rozwałkowany placek z ciasta.

Lukier:

1 białko

1 szklanka cukru pudru

opcjonalnie jakiś ekstrakt/olejek lub sok z cytryny

Wykonanie lukru:

Z białka ubijamy pianę. Podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier.

Polewa czekoladowa:

W roztopionym maśle rozpuszczamy drobno pokrojoną czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.














Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz