niedziela, 15 stycznia 2023

Bułki razowe Grahamki na miodzie.

 


Pyszne i bardzo zdrowe, razowe, pszenne bułeczki grahamki zrobione z mąki pszennej graham i pszennej chlebowej na zaczynie z drożdży i zakwasu żytniego. Bułeczki idealne do zrobienia smakowitych kanapek.

Składniki:

mąka pszenna graham 2 szklanki (pojemność szklanki 250 ml)

mąka pszenna chlebowa T-750 1 szklanka (pojemność szklanki 250 ml)

otręby pszenne 2 łyżki

kawa zbożowa (ciepła) 250 ml

cukier 1 łyżeczka

miód 2 łyżki

sól 1 łyżka

olej rzepakowy 30 ml

świeże drożdże 25 g

zakwas żytni 50 g

Opcjonalnie:

kurze jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek

Wykonanie:

Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, zakwasu żytniego i odrobinki wody ciepłej robimy zaczyn. Rozmieszane składniki mieszamy, przykrywamy i czekamy około 20 minut aż drożdże urosną. W między czasie obie mąki przesiewamy do większej miski, dodajemy sól i otręby pszenne, wszystko mieszamy. Do wymieszanych mąk dodajemy ciepłą, aby nie za gorącą kawę zbożową z miodem i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto, podczas wyrabiania dodajemy olej. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie elastyczne i miękkie. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją wielkość. Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy na stolnicę, oprószamy mąką i chwilę wyrabiamy.  Z ciasta formujemy równe ważące po 100 gram podłużne bułeczki, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut, aż podwoją swoją wielkość. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Upieczone bułki studzimy na kratce.

















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz