Kotlet mielony zrobiony z mielonej, wieprzowej łopatki, podany z ugotowanymi ziemniakami i marynowanymi ogóreczkami.
Składniki:
mięso mielone 80 dag
kurze jajka 2 szt.
sól do smaku
pieprz naturalny do smaku
pieprz ziołowy do smaku
czosnek 3 ząbki
cebula połowa
bułka tarta pół szklanki o poj. 250 ml
ziemniaki 10 szt.
tłuszcz do smażenia
marynowane ogórki
Wykonanie:
Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, startą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, tartą bułkę, sól i pieprze, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Z farszu mięsnego formujemy kotlety i smażymy je na gorącym tłuszczu do ich ładnego zarumienienia i miękkości mięsa. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami i marynowanymi ogóreczkami.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz