wtorek, 10 stycznia 2023

Marynowane śledzie z suszonymi pomidorami.

 


Bardzo smaczne, aromatyczne kawałki śledzi zrobione z suszonymi pomidorami, bazylią i cebulą w zalewie z oleju i octu.

Składniki:

płaty śledzia 60 dag

suszone pomidory w oleju 400 g

cebula 2 duże

przyprawa suszone pomidory z bazylią 15 g

sól do smaku

pieprz młotkowany do smaku

ocet 10% 200 ml

woda 1000 ml

ziele angielskie 12 ziarenek

liście laurowe 4 listki

Wykonanie:

Cebule kroimy w pół plastry i umieszczamy jedną pokrojoną cebule w misce. Dodajemy suszone pomidory z olejem i przyprawę z suszonymi pomidorami i bazylią, mieszamy. Płaty śledziowe moczymy godzinę w zimnej wodzie. Wymoczone śledzie kroimy w kawałki. Kawałki śledzia umieszczamy w misce z cebulą, suszonymi pomidorami i przyprawą z suszonych pomidorów z bazylią. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. W między czasie przygotowujemy zalewę z przegotowanej wody z drugą pokrojoną cebulą, listkami laurowymi, zielem angielskim i octem. Gotową zalewę studzimy. Kawałki śledzi i suszone pomidory umieszczamy w słoiczkach i zalewamy zalewą octową z cebulką. Słoiczki zamykamy i odstawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Po 24 godzinach słoiczki wstawiamy do lodówki. Śledzie najlepiej jest spożywać po 48 godzinach aż się smaki przegryzą.










Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz