Bardzo smaczne, chrupiące z ciągnącym się serem calzone. Z przepisu wychodzi 2 duże calzone o średnicy 23 cm :)
Składniki:
ciasto na pizze
szynka konserwowa 4 grubsze plastry
korniszony 100 g
ser parmezan starty 30 g
jajka kurze 2 szt.
ser mozzarella 50 g
szczypiorek do posypania
jajko do posmarowania 1 szt.
Wykonanie:
Ciasto możemy samemu zrobić, ja użyłam kupnego ciasta na pizze. Z ciasta wycinamy pokrywką od patelni lub garnka placek o średnicy 23 cm. Na połowie rozłożonego placka układamy pokrojone w kostkę plastry szynki. Na ułożone kawałki szynki układamy pokrojone w plasterki kiszone ogórki. Ułożone plasterki ogórków posypujemy startym żółtym serem. Na ser wbijamy 2 jajka i posypujemy również startym serem i drobno pokrojonym szczypiorem. Pustą połową ciasta przykrywamy równo drugą połowę z szynką, ogórkami i jajkami, dokładnie zlepiamy widelcem. Tak zlepionego calzone lekko nacinamy w 4 miejscach i całość smarujemy rozbełtanym jajkiem lekko osolonym. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza przez 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz