Bardzo łatwa w przygotowaniu mielonka z szynki i podgardla wieprzowego. Podgardle dodano żeby mielonka nie była zbyt chuda gdyż dodany tłuszcz jest nośnikiem smaku :)
Surowiec:
80 dag chudej szynki - zmielić przez sitko 10 mm.
30 dag podgrardle - zmielić przez sitko 5 mm.
Przyprawy:
15 g peklosoli
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki kolendry (zgnieść w moździerzu)
pół łyżeczki czarnego pieprzu (zgnieść w moździerzu)
pół łyżeczki cukru
Farsz trzeba samemu spróbować bo każdy lubi mniej lub więcej słony. Ja podałem przepis na mniej słony.
Zmielone mięsa przyprawić i dobrze wyrobić, wyrabiać około 25 minut. Po wyrobieniu próbujemy, jak jest dobry to napełniamy woreczek do szynkowara farszem tak aby nie było powietrza w środku. Zawiązujemy woreczek i przyciskamy deklem ze sprężyną. Tak przygotowany szynkowar wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie parzymy w temperaturze 75 st.C. 120 minut (jak mamy miejsce do termometru w szynkowarze, parzymy do temperatury 68 stopni Celsjusza wewnątrz mielonki), studzimy w zimnej wodzie. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz