sobota, 25 lutego 2023

Mielonka z szynki wieprzowej i podgardla.

 


Bardzo łatwa w przygotowaniu mielonka z szynki i podgardla wieprzowego. Podgardle dodano żeby mielonka nie była zbyt chuda gdyż dodany tłuszcz jest nośnikiem smaku :)

Surowiec:

80 dag chudej szynki - zmielić przez sitko 10 mm.

30 dag podgrardle - zmielić przez sitko 5 mm.

Przyprawy:

15 g peklosoli

pół łyżeczki gałki muszkatołowej

1/3 łyżeczki kolendry (zgnieść w moździerzu)

pół łyżeczki czarnego pieprzu (zgnieść w moździerzu)

pół łyżeczki cukru

Farsz trzeba samemu spróbować bo każdy lubi mniej lub więcej słony. Ja podałem przepis na mniej słony.

Zmielone mięsa przyprawić i dobrze wyrobić, wyrabiać około 25 minut. Po wyrobieniu próbujemy, jak jest dobry to napełniamy woreczek do szynkowara farszem tak aby nie było powietrza w środku. Zawiązujemy woreczek i przyciskamy deklem ze sprężyną. Tak przygotowany szynkowar wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie parzymy w temperaturze 75 st.C. 120 minut (jak mamy miejsce do termometru w szynkowarze, parzymy do temperatury 68 stopni Celsjusza wewnątrz mielonki), studzimy w zimnej wodzie. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki na 24 godziny.







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz