sobota, 25 lutego 2023

Skwary z boczku smażone z cebulą.

 


Pokrojony w grubszą kostkę wieprzowy boczek usmażony z pokrojoną w piórka cebulą przyprawioną solą i pieprzem.

Surowiec:

70 dag świeżego wieprzowego boczku

2 cebule

Przyprawy:

pieprz kolorowy gnieciony

sól

majeranek

Wykonanie:

Wymyty, osuszony papierowymi ręczniczkami boczek kroimy na skwary wielkości jaka nam odpowiada. Rozgrzewamy patelnię, a w między czasie solimy pokrojony w kostkę boczek. Układamy na gorącą patelnię i smażymy pod przykryciem. Obieramy cebulę, kroimy w piórka, solimy, pieprzymy i posypujemy majerankiem. Cebulę dokładnie mieszamy i czekamy z dodaniem jej do skwarek, aż skwarki usmażą się z obu stron na rumiano. Skwarki musimy kilkakrotnie przewracać, żeby z każdej strony były zarumienione na złoty kolor. Gdy skwarki osiągnęły złoty kolor dodajemy pomieszaną z przyprawami cebulę i mieszamy, oraz smażymy na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż cebula będzie dobrze zeszklona. Próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy. Usmażone skwary podajemy z chlebkiem lub z tym co kto lubi.









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz