Smakowite danie na śniadanie zrobione z jajek kurzych plastra rolady z boczku, cebuli, pomidorków i oliwek.
Składniki:
plaster wędzonej rolady z boczku
2 jajka
4 pomidorki koktajlowe
1 mała cebula
tłuszcz do smażenia
natka kopru i pietruszki
kilka ciemnych oliwek
sól do smaku
pieprz do smaku
Wykonanie:
Na gorącej patelni smażymy plaster rolady boczkowej z obu stron na rumiano. Po brzegach na patelni wkładamy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy do zeszklenia. Gdy cebula będzie zeszklona dodajemy pokrojone w kostkę pomidory a do środka rolady wkładamy żółtko jajka. Pozostałe jajko z białkiem roztrzepujemy z odrobiną soli i pieprzu. Gdy pomidory puszczą podczas smażenia sok wlewamy roztrzepane jajko i mieszamy z cebulą i pomidorami nie ruszając plastra boczku z żółtkiem w środku. Posypujemy koperkiem i natką zielonej pietruszki. Smażymy chwilę pod przykryciem. Gdy po bokach patelni nasza jajecznica ścina się mieszamy i kończymy smażenie. Wykładamy na talerz plaster rolady boczkowej z żółtkiem a obok wykładamy jajecznicę pomidorowo cebulową. Między plastrem rolady a jajecznicą układamy oliwki. Podajemy z chlebem żytnim razowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz