czwartek, 2 marca 2023

Filet z mintaja, ziemniaki i surówka z kapusty.

 


Panierowane w jajku i bułce tartej smażone kostki z mintaja podane z ugotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty i cebuli.

Składniki:

filet z mintaja w kostkach (mrożony) 6 szt.

bułka tarta do panierowania

kurze jajka 2 szt.

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

olej do smażenia

ziemniaki 8-10 szt. 

surówka z kiszonej kapusty

Wykonanie:

Dzień wcześniej układamy zamrożone kostki mintaja na sicie żeby się rozmroziły. Rozmrożone filety w kostkach doprawiamy solą i pieprzem ziołowym, panierujemy w tartej bułce i rozbełtanych jajkach i smażymy na gorącej z olejem patelni. Smażymy na rumiany kolor z obu stron, około 15 minut z każdej strony. W międzyczasie gotujemy ziemniaki. Usmażone filety rybne podajemy z ziemniakami i surówką.

Wykonanie surówki:

kiszoną kapustę odciskamy z soku kroimy, dodajemy pokrojoną połowę małej cebuli w kostkę, dodajemy pieprz i łyżkę oliwy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz