Bardzo smaczna wieprzowa mielonka tyrolska zrobiona z łopatki wieprzowej, prosta w zrobieniu, idealna do kanapek.
Surowiec:
łopatka wieprzowa I klasa 1 kg fi 8 mm
łopatka wieprzowa II klasa 50 dag fi 8 mm
skóra z boczku (wcześniej ugotowana) 40 dag
Przyprawy:
aromat do tyrolskiej 2 g/kg
peklosól 18 g/kg
pieprz biały 3 g/kg
ziele angielskie mielone 0,5 g /kg
czosnek 2 g/kg
Dodatki:
wywar z gotowania skóry z boczku 8 % masy mięsa
skrobia ziemniaczana 20 g/kg
osłonka barierowa termokurczliwa FI 70 mm
Wykonanie:
Mięsa kroimy w 4 centymetrowe kostki, dodajemy peklosól, dokładnie mieszamy i peklujemy 48 godzin w temperaturze 6-8 stopni Celsjusza każdą klasę osobno. Zapeklowane mięsa mielimy przez sitko 8 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy zmieloną ugotowaną skórę z boczku oraz rozmieszane w wywarze z gotowania skóry wszystkie przyprawy razem ze skrobią ziemniaczaną i aromatem do tyrolskiej. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości. Gotowym farszem napełniamy osłonki robiąc odpowiedniej wielkości batony. Gotowe batony z mielonką parzymy w 75 stopniach Celsjusza do 68 stopni Celsjusza wewnątrz batona. Po parzeniu studzimy 10 minut w zimnej wodzie. Batony z mielonką przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz