środa, 8 marca 2023

Zupa fasolowa na wędzonce.

 


Rozgrzewająca, bardzo smaczna zupa fasolowa ugotowana na wędzonce. Do ugotowania zupy nie używamy soli, gdyż zawarta sól w wędzonce i paście rosołowej jest wystarczająco na tyle że zupy nie potrzeba dosalać.

Składniki na 3 litry zupy:

fasola piękny Jaś 0,5 kg

ziemniaki 2 szt.

suszona włoszczyzna 2 łyżki

mrożony lubczyk 2 łyżki

korzeń pietruszki 1 szt.

koper mrożony 1 łyżeczka

domowa pasta rosołowa 1 łyżka

wędzony boczek 5 plastrów

kiełbasa podwawelska 50 dag

cebula 1 mała

liść laurowy 5 szt.

ziele angielskie 8 ziaren

pieprz ziołowy 1 łyżeczka

papryka mielona słodka 1 łyżeczka

Wykonanie:

Fasolę wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą, moczymy około 4-5 godzin. Po czasie moczenia, fasolę płuczemy pod zimną wodą i wrzucamy do garnka z 2 litrami wody. Gotujemy 1 godzinę, jeżeli fasola jest na 80 % miękka, dokładamy ziemniaki, 2 łyżki suszonej włoszczyzny, liście laurowe, ziele angielskie, pastę rosołową, marchew, korzeń pietruszki. W między czasie smażymy skwarki z boczku, kiełbasy i cebuli. Usmażone skwarki z cebulą, bez wytopionego tłuszczu, przekładamy łyżką cedzakową do gotującej się zupy. Dodajemy pozostałe przyprawy, lubczyk i koper. Do gotującej się zupy wkładamy kawałki kiełbasy i gotujemy 15 minut.  Podczas gotowania dodajemy również łyżkę majeranku. Gdy wszystkie składniki zupy są miękkie to próbujemy smak zupy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku i kończymy gotowanie. Zupę nalewamy do talerzy i konsumujemy.







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz