piątek, 10 marca 2023

Szynka wieprzowa wędzona.

 


Szynka wędzona metodą garnkową na zrębkach olcha / buk.

Surowiec:

szynka wieprzowa 1,5 kg

Zalewa: (peklowano 4 dni w/g tabeli Dziadka)

- peklosól,

- cukier 

- 5 listki  laurowe połamane

- 5 ząbki czosnku

- 12 ziarenek ziela angielskiego

Wykonanie:

Szynkę peklujemy na mokro na 4 dni według tabeli "Dziadka" w temp ok. 6 stopni. Po zakończeniu peklowania osznurowujemy i wieszamy na kiju do osuszenia na kilkanaście godzin w przewiewnym miejscu. Osuszoną szynkę wędzimy na zrębkach olcha / buk, dymem o temp ok. 50-60 st.C. czas wędzenia 2,5 - 3 godziny (do uzyskania odpowiedniego koloru). Po czasie wędzenia studzimy kilka godzin w temp. pokojowej, później umieszczamy w lodówce.











Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz