Szynka wędzona metodą garnkową na zrębkach olcha / buk.
Surowiec:
szynka wieprzowa 1,5 kg
Zalewa: (peklowano 4 dni w/g tabeli Dziadka)
- peklosól,
- cukier
- 5 listki laurowe połamane
- 5 ząbki czosnku
- 12 ziarenek ziela angielskiego
Wykonanie:
Szynkę peklujemy na mokro na 4 dni według tabeli "Dziadka" w temp ok. 6 stopni. Po zakończeniu peklowania osznurowujemy i wieszamy na kiju do osuszenia na kilkanaście godzin w przewiewnym miejscu. Osuszoną szynkę wędzimy na zrębkach olcha / buk, dymem o temp ok. 50-60 st.C. czas wędzenia 2,5 - 3 godziny (do uzyskania odpowiedniego koloru). Po czasie wędzenia studzimy kilka godzin w temp. pokojowej, później umieszczamy w lodówce.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz