Składniki (blacha 30/25/6 cm):
jajka kurze 5 szt.
cukier pół szklanki (szklanka 250 ml)
mąka pszenna tortowa 3/4 szklanki (szklanka 250 ml)
skrobia ziemniaczana 1/4 szklanki (szklanka 250 ml)
szczypta soli
krem truskawkowy 1 opakowanie
krem waniliowy 1 opakowanie
konfitura z aronii słoiczek
sok z pigwowca z wodą i cukrem do nasączenia
posypka czekoladowa
Wszystkie składniki do biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej.
Wykonanie biszkoptu:
Mąki przesiewamy do miseczki. Z jajek oddzielamy białka od żółtek. Przygotowujemy formę z wyścielonym na dnie papierem do pieczenia, boki smarujemy margaryną i posypujemy tartą bułką. Ubijamy z białek sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując żeby cukier dobrze się rozpuścił. Dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Po zmiksowaniu ubitej piany z żółtkami i cukrem dodajemy przesiane mąki stopniowo i delikatnie mieszamy ręcznie mieszadłem drucianym do połączenia się składników. Tak zrobionym ciastem napełniamy formę, równamy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza 30-35 minut, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 30 cm upuszczamy je (w formie) na blat stołu lub szafki. Biszkopt studzimy w temperaturze pokojowej. Wystudzony biszkopt kroimy na 3 równe plastry, najlepiej ciąć nicią. Na nasączony plaster biszkoptu nakładamy warstwę konfitury z aronii. Na wyłożoną konfiturę nakładamy warstwę kremu waniliowego, przykrywamy plastrem biszkoptu. Plaster biszkoptu nasączamy i na wierzch ciasta nakładamy i rozsmarowujemy krem waniliowy. Na boki ciasta nakładamy pozostały krem, równamy. Górę ciasta dekorujemy kremem truskawkowym i czekoladową posypką. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz