środa, 26 kwietnia 2023

Makaron penne w sosie mięsno - warzywnym.


Makaron penne z sosem z mięsa wieprzowego i papryk.

Składniki:

szynka wieprzowa 1,3 kg

papryka czerwona słodka 1 szt. duża

cebula 3 szt.(cebula biała 1 szt. cebula czerwona 2 szt)

marchew 1 szt.

seler naciowy - zielona natka garść

Makaron penne 50 dag

domowa kostka rosołowa 1 łyżka

suszona włoszczyzna 2 łyżki

papryka słodka mielona 1 łyżeczka

ziele angielskie mielone

liść laurowy mielony

czosnek granulowany 1 łyżeczka

pieprz ziołowy 1 łyżeczka

pieprz czarny mielony pół łyżeczki

sól 1 łyżeczka

woda 1 litr

olej roślinny 5 łyżek

Wykonanie:

Dzień wcześniej:

Szynkę wieprzową płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy ręczniczkami papierowymi. Kroimy w kostkę około 3 cm x 3 cm. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, czosnku granulowanego i pół łyżeczki pieprzu czarnego, dokładnie kilka minut wyrabiamy, przykrywamy i wstawiamy na 24 godziny do lodówki.

W dniu przygotowania dania:

UWAGA!!!

Musimy uważać z soleniem, ja dania nie soliłem, gdyż w mięsie była wystarczająca ilość soli.

Na rozgrzanej patelni z tłuszczem smażymy mięso. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa (co jakiś czas mieszamy). Gdy mięso jest miękkie musimy na większym ogniu podrumienić mięso, smażąc bez przykrycia. W między czasie w garnku przygotowujemy bulion. W 0,5 litra wody gotujemy domową kostkę rosołową, suszoną włoszczyznę, suszony lubczyk. Gdy bulion zagotuje się wkładamy do niego uduszone, podrumienione mięso z marchwią, pokrojoną paprykę czerwoną. Dodajemy również makaron i pozostałą wodę 0,5 litra. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości makaronu i warzyw, w razie potrzeby doprawiamy pieprzem ziołowym do smaku. W między czasie na pozostałym oleju po smażeniu mięsa dusimy pokrojone w piórka cebule. Gdy cebula zrobi się miękka dodajemy do garnka z duszącymi się składnikami. Mieszamy co chwila i pilnujemy żeby nic się do dna garnka nie przykleiło. Gdy makaron zrobi się miękki dodajemy pokrojony ser mozzarella i wiórki, mieszamy do rozpuszczenia się sera i zakańczamy gotowanie. Wkładamy na talerze i rozkoszujemy się przepysznym smakiem oraz kleistym serem mozzarella :)










Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz