Jajecznica, smażona na wędzonej słonince z pomidorem i cebulką.
Składniki:
3 jajka od kurek zielononóżek
pół cebuli
1 pomidor
plaster wędzonej w osłonce słoniny
natka pietruszki
pieprz ziołowy do smaku
sól do smaku
Wykonanie:
Drobne kostki wędzonej słoniny smażymy na rumiano, dokładamy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy do zeszklenia się cebuli. Pomidora myjemy i kroimy w kostkę. Pokrojonego pomidora w kostkę dokładamy do smażącej się cebuli, posypujemy natką pietruszki. Dusimy na małym ogniu do miękkości pomidora. Gdy pomidor puści soczek wbijamy jajka na sadzone i smażymy tak żeby żółtka jajek nie rozpłynęły sie. Uwaga: nie używamy soli ani pieprzu. Usmażone jajka z pomidorami, cebulką i skwarkami wykładamy na talerz i na talerzu robimy połączenie całych żółtek z całością usmażoną. Jajecznica jest bardzo smaczna i nie jest sucha.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz