niedziela, 2 kwietnia 2023

Leczo z klopsami i kaszą jęczmienną.

 


Smaczne danie jednogarnkowe, leczo ugotowane dużą ilością warzyw, klopsów, podane z parzoną kaszą jęczmienną.

Składniki:

kiełbasa śląska 60 dag.

mięso mielone wieprzowe 20 dag.

papryka czerwona 2 duże szt.

papryka jasna stożkowa 2 szt.

cebula biała 2 szt.

cebula czerwona 1 szt.

młode cukinie 3 szt.

patison 1 szt.

pomidory krojone 1 puszka

olej

pieprz ziołowy

sól

czosnek granulowany 1 mała łyżeczka

majeranek 2 łyżki

domowa pasta rosołowa 1 łyżka

natka pietruszki

koper

kasza jęczmienna

Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry, lekko solimy i dusimy w garnku z 2 łyżkami oleju około 10 minut. Dodajemy oczyszczoną z nasion pokrojoną w paski paprykę czerwoną i jasną stożkową, mieszamy i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, domową pastę rosołową, mieszamy i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy obrane ze skórki pokrojone w kostkę cukinie i patisona, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i koper, mieszamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości składników. Gdy wszystkie dodane składniki będą miękkie dodajemy majeranek, puszkę pokrojonych pomidorów bez skórki i zrobione klopsiki. Dusimy jeszcze na wolnym ogniu 15 minut pod przykryciem, doprawiamy do smaku, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. W między czasie gotujemy kaszę jęczmienną w ilości potrzebnej do spożycia, gotowe leczo podajemy z klopsami i kaszą.














Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz