wtorek, 4 kwietnia 2023

Smażony filet z gęsi i uda, podany z marynowanymi prawdziwkami.


 Smaczna przekąska do pieczywa składająca się z smażonych kawałków gęsi oraz marynowanych prawdziwków. Taka przekąska idealnie nadaje się na małe przyjęcia.

Składniki:

cały filet z gęsi ze skórą

2 uda z gęsi

połowa cebuli

lubczyk mrożony lub świeży

1 słoik marynowanych prawdziwków

Przyprawy:

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżeczka soli morskiej

1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

2 łyżki majeranku

Wykonanie:

Filet ze skórą dzielimy na dwie połowy i razem z udami nacieramy przygotowanymi przyprawami. Natarte filety i pałki wkładamy do pojemnika, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na dwie doby. Codziennie przewracamy na drugą stronę. Po 48 godzinach lekko nacinamy skórę filetów i pałek i wkładamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na wolnym ogniu, co jakiś czas przewracając na drugą stronę. Gdy mięsa zaczynają być miękkie, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, lubczyk i smażymy do miękkości mięsa. Jeżeli mięso jest już miękkie kończymy smażenie i pozostawiamy pod przykryciem ma 30 minut. Wykładamy filety na półmisek i kroimy w plastry 2 cm grube, układając je na środku półmiska. Udka układamy po jednej stronie półmiska a marynowane prawdziwki po drugiej stronie półmiska. Dekorujemy według swego uznania. Całość podajemy jako przekąskę razem z pieczywem.









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz