Szynki wieprzowe wędzone metodą w garnku, na zrębkach olcha/buk, parzone. Idealna wędlina do kanapek.
Surowiec na 2 szynki po 1,2 kg:
szynka wieprzowa 1,2 kg
szynka wieprzowa 1,2 kg
Solanka do 2 szynek:
peklosól 80 g/ litr wody x 2
cukier 1 łyżeczka x 2
Dodatkowo:
przędza wędliniarska do osznurowania mięsa
Wykonanie:
Peklowanie:
Peklosól i cukier mieszamy z wodą zimną i zalewamy ułożone mięso w pojemniku, mięso możemy ponakłuwać. Pojemnik wstawiamy do lodówki i peklujemy w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza przez 5 dni. Szynki były peklowane w oddzielnych pojemnikach. Jeżeli ktoś ma większy pojemnik, wtedy peklujemy w jednym pojemniku i robimy tyle zalewy żeby mięsa były całkowicie przykryte solanką.
Osuszanie:
Po okresie peklowania szynki opłukujemy z solanki, wycieramy papierowymi ręczniczkami i osznurowujemy. Osznurowane szynki wieszamy na kiju i osuszamy nadmuchem z wentylatora po 90 minut z obu stron. Szynka wędzona metodą w garnku musi być dobrze osuszona.
Wędzenie:
Osuszone szynki wędzimy 3 godziny w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza.
Parzenie:
Uwędzone szynki parzymy w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza do temperatury wewnątrz szynki 68 stopni Celsjusza. W moim przypadku było to 120 minut.
Studzenie:
Sparzone szynki wieszamy ponownie na kiju i studzimy, ostudzone przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz