Kolejny bardzo smaczny, parzony zawijas z wieprzowego boczku. Jest tak smaczny że często robię, gdyż świetny jest do kanapek.
Składniki:
boczek wieprzowy 1 kg
pieprz ziołowy
peklosól
czosnek granulowany
żelatyna
rękaw do pieczenia
przędza wędliniarska
Wykonanie:
Wymyty, osuszony kawałek boczku nacieramy peklosolą, ziołowym pieprzem, czosnkiem i na koniec żelatyną. Mocno zwijamy i osznurowujemy tak jak szynkę, przędzą więdliniarską. Żeby podczas parzenia nie tracić smaku boczku, umieszczamy go w kawałku rękawa do pieczenia. Także osznurowujemy żeby było szczelnie i parzymy w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza 4 godziny. Po sparzeniu studzimy, ostudzony przechowujemy w lodówce. Kroimy po 24 godzinach.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz