Kotlety mielone podane z młodymi ziemniakami i piklami z ogórków oraz z marynowaną papryką.
Składniki:
łopatka wieprzowa 1 kg
bułka tarta 3/4 szklanki
jajka 3 szt.
czosnek 3 ząbki
cebula połowa
ziemniaki 4 duże
pikle z ogórków z papryką
pieprz ziołowy
sól 1 łyżka płaska
pieprz 1 mała, płaska łyżeczka
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Mięso z łopatki płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy z wody. Mielimy przez sitko 4 mm razem z czosnkiem i cebulą. Dodajemy jajka, bułkę tartą, pieprz i sól. Wyrabiamy 15-20 minut, żeby dobrze połączyły się składniki. Przykrywamy folią i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po godzinie wyjmujemy z lodówki, formujemy kotlety i smażymy na w gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami i piklami z ogórków i z papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz