poniedziałek, 15 maja 2023

Kotlet mielony, ziemniaki i pikle z ogórków.

 


Kotlety mielone podane z młodymi ziemniakami i piklami z ogórków oraz z marynowaną papryką.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1 kg

bułka tarta 3/4 szklanki

jajka 3 szt.

czosnek 3 ząbki

cebula połowa

ziemniaki 4 duże

pikle z ogórków z papryką

pieprz ziołowy

sól 1 łyżka płaska

pieprz 1 mała, płaska łyżeczka

tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Mięso z łopatki płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy z wody. Mielimy przez sitko 4 mm razem z czosnkiem i cebulą. Dodajemy jajka, bułkę tartą, pieprz i sól. Wyrabiamy 15-20 minut, żeby dobrze połączyły się składniki. Przykrywamy folią i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po godzinie wyjmujemy z lodówki, formujemy kotlety i smażymy na w gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami i piklami z ogórków i z papryką.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz