wtorek, 16 maja 2023

Ogórki małosolne.

 


Pierwsze w tym roku ogórki małosolne. Zachciało się, zrobiło się :)

Składniki:

ogórki gruntowe 1,5 kg

młody czosnek

koper z baldachami

chrzan 10 cm

sól 3 łyżki stołowe

woda (kranówka) 3 litry

słój 5 litrowy

Wykonanie:

Ogórki myjemy i moczymy w wodzie przez około 2 godziny. Do wyparzonego słoja na dno wkładamy część kopru (najlepiej łodyżki), 4-5 ząbków czosnku przekrojonego wzdłuż na połówki i kilka kawałków chrzanu. Nakładamy warstwę ogórków i tak powtarzamy aż wszystkie składniki nam się skończą. Całość zalewamy zimną wodą z solą (solanką). Słój przykrywamy i odstawiamy na dwa dni w temperaturze pokojowej. Po dwóch dniach możemy chrupać pyszne małosolniaki.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz