Pierwsze w tym roku ogórki małosolne. Zachciało się, zrobiło się :)
Składniki:
ogórki gruntowe 1,5 kg
młody czosnek
koper z baldachami
chrzan 10 cm
sól 3 łyżki stołowe
woda (kranówka) 3 litry
słój 5 litrowy
Wykonanie:
Ogórki myjemy i moczymy w wodzie przez około 2 godziny. Do wyparzonego słoja na dno wkładamy część kopru (najlepiej łodyżki), 4-5 ząbków czosnku przekrojonego wzdłuż na połówki i kilka kawałków chrzanu. Nakładamy warstwę ogórków i tak powtarzamy aż wszystkie składniki nam się skończą. Całość zalewamy zimną wodą z solą (solanką). Słój przykrywamy i odstawiamy na dwa dni w temperaturze pokojowej. Po dwóch dniach możemy chrupać pyszne małosolniaki.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz