niedziela, 4 czerwca 2023

Boczek dojrzewający w ziołach.

 


Bardzo smaczny boczek, idealny do kanapek. Polecam.

Składniki:

2 paski po 35 dag. boczku wieprzowego bez skóry i żeber

1/4 szklanki cukru

1/4 szklanki soli + 1 małą łyżeczkę płaską soli peklowej

1 łyżkę suszonego majeranku

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka granulowanego czosnku

1 łyżeczka czarnego pieprzu ugniecionego w moździerzu

1 łyżeczka kolendry ugniecionej w moździerzu

gaza 0,5m x 0,5m

Wykonanie:

Kawałki boczku myjemy i starannie osuszamy ręcznikami papierowymi, dokładnie obtaczamy kawałki boczku w cukrze. Przekładamy do metalowej foremki (keksówka) i wkładamy do lodówki na 24 godzin, boczek co kilka godzin obracamy. Z boczku wypłynie sporo płynu. Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy boczek z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 24 godzin, boczek co kilka godzin obracamy. Po tym czasie opłukujemy boczek z soli, wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym i obtaczamy dokładnie w mieszance granulowanego czosnku wymieszanego z majerankiem, papryką, ugniecionym pieprzem i kolendrą i umieszczamy w wymytej, suchej foremce (keksówka). Wkładamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie boczek owijamy dwukrotnie gazą, obwiązujemy przędzą wędliniarską i wieszamy w przewiewnym, suchym miejscu (w kuchni koło okna). Zostawiamy na min. 7 dni, ja zostawiłem na 2 tygodnie. Po tym czasie możemy kroić w cienkie plasterki i jeść z chlebkiem posmarowanym masłem i plasterkami pomidorka.








Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz