Kiszony, młody czosnek jest smaczny i zdrowy, polecam tym którzy lubią jeść czosnek. Dobry jako dodatek do niektórych zup, sosów i do kanapek.
Surowiec:
10 główek młodego polskiego czosnku
baldachy kopru (mogą być suszone)
chrzan
gorczyca 1 łyżeczka
marchewka
sól 3-4 łyżki
Zalewa:
sól - 1,5 łyżki stołowej na litr zimnej wody (kranówki lub źródlanej)
Wykonanie:
Do słoika wkładamy oczyszczone główki czosnku, dodajemy baldachy kopru, plasterki chrzanu, marchwi i gorczycę. Zalewamy zalewą i przykrywamy słoik gazą. Tak przygotowany słoik odstawiamy w kuchni na tydzień lub dwa, aby się kisił, tak jak ogórki. Po tygodniu sprawdzamy stan ukiszenia, jeżeli jest dobry to przekładamy czosnek do mniejszych słoiczków, jeżeli nie to jeszcze niech się kisi dłużej. Wodę z kiszenia rozcieńczamy z zimną wodą na tyle żeby starczyło na zalanie słoiczków z czosnkiem. Tak przygotowaną zalewę zagotowujemy i zalewamy ją czosnek. Słoiczki zakręcamy i stawiamy w chłodne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz