Smaczna, z dużą ilością witamin, zupa kalafiorowa ugotowana na mięsie z drobiu. Polecam.
Składniki:
kalafior 1 szt.
ziemniaki 4 szt.
włoszczyzna
natka pietruszki
marchew 2 szt.
korzeń pietruszki 1 szt
koper
śmietana 18% do zabielenia
sól
pieprz ziołowy
czosnek 2 ząbki
listki laurowe 2 szt.
ziele angielskie 6 szt.
domowa pasta rosołowa 1 łyżka (lub 1 kostka rosołowa kupna)
ćwiartka z kurczaka 1 szt.
filet z kurczaka 1 szt.
Wykonanie:
W osolonej wodzie gotujemy wymyte, oczyszczone części kurczaka. W między czasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ziemniaki, marchew i pietruszkę, przygotowujemy również kalafior. Gdy kawałki kurczaka będą miękkie wykładamy je na talerz a do garnka dodajemy pastę rosołową, ziemniaki, marchew, pietruszkę i włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy kalafior do garnka i gotujemy 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pokrojony czosnek i koper. Po kilku minutowym gotowaniu zupę zabielamy śmietaną, doprowadzamy do zagotowania się i kończymy gotowanie. Gotową zupę podajemy na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz