niedziela, 18 czerwca 2023

Zupa kalafiorowa.

 


Smaczna, z dużą ilością witamin, zupa kalafiorowa ugotowana na mięsie z drobiu. Polecam.


Składniki:

kalafior 1 szt.

ziemniaki 4 szt.

włoszczyzna

natka pietruszki

marchew 2 szt.

korzeń pietruszki 1 szt

koper

śmietana 18% do zabielenia

sól

pieprz ziołowy

czosnek 2 ząbki

listki laurowe 2 szt.

ziele angielskie 6 szt.

domowa pasta rosołowa 1 łyżka (lub 1 kostka rosołowa kupna)

ćwiartka z kurczaka 1 szt.

filet z kurczaka 1 szt.

Wykonanie:

W osolonej wodzie gotujemy wymyte, oczyszczone części kurczaka. W między czasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ziemniaki, marchew i pietruszkę, przygotowujemy również kalafior. Gdy kawałki kurczaka będą miękkie wykładamy je na talerz a do garnka dodajemy pastę rosołową, ziemniaki, marchew, pietruszkę i włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy kalafior do garnka i gotujemy 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pokrojony czosnek i koper. Po kilku minutowym gotowaniu zupę zabielamy śmietaną, doprowadzamy do zagotowania się i kończymy gotowanie. Gotową zupę podajemy na gorąco.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz