Galareta zrobiona jest z dwóch ćwiartek z kurczaka na wywarze z wieprzowych nóżek.
Składniki:
wywar z nóżek wieprzowych
2 ćwiartki kurczaka
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek 1 łyżka
ziele angielskie 12 szt.
liść laurowy 6 szt.
domowa pasta warzywna 1 czubata łyżka
Wykonanie:
W wywarze z nóżek wieprzowych gotujemy ćwiartki z kurczaka, po ostudzeniu obieramy mięsko z kości i drobno kroimy. Mięsko dodajemy do wywaru, przyprawy według swojego smaku, 6 listków laurowych i kilkanaście ziaren ziela angielskiego. Dodajemy pastę warzywną 1 czubatą łyżkę i garść majeranku. Ostudzony wywar z mięsem wlewamy w pięć plastikowych pojemników (atestowane) i zimne wstawiamy do lodówki żeby się ścięła galaretka. Podajemy z octem jabłkowym lub cytryną, jak kto woli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz