sobota, 17 czerwca 2023

Galareta drobiowa.

 


Galareta zrobiona jest z dwóch ćwiartek z kurczaka na wywarze z wieprzowych nóżek.

Składniki:

wywar z nóżek wieprzowych

2 ćwiartki kurczaka

sól do smaku

pieprz do smaku

majeranek 1 łyżka

ziele angielskie 12 szt.

liść laurowy 6 szt.

domowa pasta warzywna 1 czubata łyżka

Wykonanie:

W wywarze z nóżek wieprzowych gotujemy ćwiartki z kurczaka, po ostudzeniu obieramy mięsko z kości i drobno kroimy. Mięsko dodajemy do wywaru, przyprawy według swojego smaku, 6 listków laurowych i kilkanaście ziaren ziela angielskiego. Dodajemy pastę warzywną 1 czubatą łyżkę i garść majeranku. Ostudzony wywar z mięsem wlewamy w pięć plastikowych pojemników (atestowane) i zimne wstawiamy do lodówki żeby się ścięła galaretka. Podajemy z octem jabłkowym lub cytryną, jak kto woli.  











Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz