Kotlet mielony podany z ziemniakami, mizerią z ogórków.
Składniki:
mięso mielone wieprzowe z łopatki 1 kg.
bułka tarta 1 szklanka
jajka kurze 2 sztuki
cebula połowa średniej, starta
sól do smaku
pieprz do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majeranek 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
ziemniaki duże 4 sztuki
ogórek świeży 3 szt.
śmietana 12%
koper
Wykonanie:
Do mięsa mielonego dodajemy bułkę tartą, pieprz, sól, majeranek, rozgnieciony czosnek, 1 łyżkę startej cebuli i jajka. Wyrabiamy farsz na kotlety. Z wyrobionego farszu formujemy kotlety i smażymy na gorącym tłuszczu z każdej strony na rumiany kolor i miękkości mięsa w środku. W między czasie gotujemy ziemniaki i przygotowujemy mizerię z ogórka. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami i mizerią, możemy posypać koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz