czwartek, 6 lipca 2023

Ogórki kiszone na zimę.

 


Kiszone ogórki w słoju na zimę. Najlepszym gatunkiem ogórków do kiszenia są kiszeniaki śremskie, najlepsze są małe, zdrowe ogóreczki.

Składniki:

śremskie kiszeniaki 3 kg (małe korniszony)

sól niejodowana 3 łyżki

woda zimna (kranówka) 3 litry

łodygi i baldachy kopru

świeży czosnek 1 główka

chrzan kawałek 10 cm

słój 5 litrowy

Wykonanie:

Ogórki dokładnie myjemy, układamy w słoju 5 litrowym na przemian, warstwa ogórków parę łodyg kopru, parę plasterków chrzanu i czosnek. W pojemniku rozpuszczamy sól w zimnej wodzie (kranówce), próbujemy smak i zalewamy ogórki. Zamykamy słój i wynosimy do piwnicy. Co miesiąc możemy sprawdzić proces kiszenia. Ogórki są bardzo smaczne i twarde, są takie aż do czerwca.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz