Bardzo smaczny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie, posypany pestkami dyni i słonecznika.
Składniki:
Zaczyn:
100 g mąki żytniej typ 720
120 ml wody
3 czubate stołowe łyżki aktywnego zakwasu żytniego
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
mąka pszenna chlebowa typ 750 - 500 g
woda przegotowana ostudzona 300 ml
sól 1 płaska łyżka
margaryna Kasia do posmarowania formy
otręby do wysypania formy
Pestki z dyni i słonecznika do posypania ciasta
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:
Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5-6 godzin.
W dniu pieczenia:
Wymieszać mąkę z solą, dodajemy zaczyn i wlewamy wodę. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto (5 minut). Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm), namoczoną łyżką lub mokrą dłonią wyrównać wierzch ciasta w foremce, posypujemy wierzch pestkami. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 4 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 250 stopni Celsjusza, chleb w formie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 240 stopni grzałki (góra + dół), po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 30 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 50 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, wykładamy na kratkę do ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz