Ostry sos z kilku gatunków ostrych papryczek. Idealnie nadaje się jako dodatek do sosów i niektórych wędlin. Coś dla lubiących piekło w gębie :)
Składniki:
900 g papryki chili (używałem różnych ostrych papryczek: bhut jolokia, golden cayenne, cayenne, birds eye )
2 szklanki cukru
1 litr wody
20 ząbków czosnku
1 koncentrat
5 łyżeczek soli
sok z jednej cytryny
3/4 szklanki octu winnego
1 łyżeczka imbiru
6 łyżek mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w szklance wody
Wykonanie:
Zmielić paprykę w maszynce do mięsa. Do gotującej się w garnku wody dodać cukier oraz sól. Gdy cukier się rozpuścił do garnka dodać zmieloną paprykę oraz czosnek, ja czosnek zmieliłem razem z papryczkami. Gotować 5 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, imbir i ocet. Gotować następne 5 minut. Po tym czasie do naszego sosu dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w szklance wody. Dzięki temu sos się ładnie zagęści. Sos przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy 10 minut. Z tej ilości składników powstało 3 litry pysznego, ostrego sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz