niedziela, 20 sierpnia 2023

Sos z ostrych papryczek.

 


Ostry sos z kilku gatunków ostrych papryczek. Idealnie nadaje się jako dodatek do sosów i niektórych wędlin. Coś dla lubiących piekło w gębie :)

Składniki:

900 g papryki chili (używałem różnych ostrych papryczek: bhut jolokia, golden cayenne, cayenne, birds eye )

2 szklanki cukru

1 litr wody

20 ząbków czosnku

1 koncentrat 

5 łyżeczek soli

sok z jednej cytryny

3/4 szklanki octu winnego

1 łyżeczka imbiru

6 łyżek mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w szklance wody 

Wykonanie:

Zmielić paprykę w maszynce do mięsa. Do gotującej się w garnku wody dodać cukier oraz sól. Gdy cukier się rozpuścił do garnka dodać zmieloną paprykę oraz czosnek, ja czosnek zmieliłem razem z papryczkami. Gotować 5 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, imbir i ocet. Gotować następne 5 minut. Po tym czasie do naszego sosu dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w szklance wody. Dzięki temu sos się ładnie zagęści. Sos przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy 10 minut. Z tej ilości składników powstało 3 litry pysznego, ostrego sosu.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz