poniedziałek, 28 sierpnia 2023

Kluski Spaetzle z gulaszem wieprzowym.

 


Bardzo smaczne kluski spaetzle podane z gulaszem wieprzowym.

Składniki:

Szynka 60 dag

cebula 2 szt.

Kluski spaetzle 1 opak.

ciemny sos sojowy 3-4 łyżki

natka pietruszki

koper

woda 1 litr

Przyprawy:

domowa pasta warzywna 1 łyżka

pieprz czarny pół łyżeczki

pieprz ziołowy pół łyżeczki

curry pół łyżeczki

papryka czerwona słodka suszona 1 łyżeczka

majeranek 2 łyżki

liść laurowy mielony 1/3 łyżeczki

ziele angielskie mielone 1/3 łyżeczki

czosnek granulowany pół łyżeczki

bazylia suszona 1 łyżeczka

sól do smaku

Wykonanie:

Opłukane pod bieżącą wodą mięso kroimy w kostkę i smażymy na patelni z odrobiną tłuszczu. Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry, solimy i dodajemy do smażącego się mięsa. Dusimy mięsko z cebulą na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. W między czasie zagotowujemy wodę z domową pastą warzywną i wszystkimi przyprawami, oraz w oddzielnym garnczku gotujemy kluski spaetzle. Gdy wywar zacznie gotować się, dodajemy łyżką cedzakową smażone mięso i cebulę z patelni. Gotujemy, podczas gotowania dodajemy 3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego, jeszcze raz próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i zagęszczamy 2 łyżkami skrobi ziemniaczanej rozrobionej w zimnej wodzie. Gotujemy przez chwilę żeby w sosie mąka dobrze się wymieszała i sos zrobił się gęstszy. Kończymy gotowanie.  Nakładamy na talerz wcześniej ugotowane kluski i polewamy gęstym sosem z kawałkami szynki, posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki i kopru.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz