Bardzo smaczne kluski spaetzle podane z gulaszem wieprzowym.
Składniki:
Szynka 60 dag
cebula 2 szt.
Kluski spaetzle 1 opak.
ciemny sos sojowy 3-4 łyżki
natka pietruszki
koper
woda 1 litr
Przyprawy:
domowa pasta warzywna 1 łyżka
pieprz czarny pół łyżeczki
pieprz ziołowy pół łyżeczki
curry pół łyżeczki
papryka czerwona słodka suszona 1 łyżeczka
majeranek 2 łyżki
liść laurowy mielony 1/3 łyżeczki
ziele angielskie mielone 1/3 łyżeczki
czosnek granulowany pół łyżeczki
bazylia suszona 1 łyżeczka
sól do smaku
Wykonanie:
Opłukane pod bieżącą wodą mięso kroimy w kostkę i smażymy na patelni z odrobiną tłuszczu. Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry, solimy i dodajemy do smażącego się mięsa. Dusimy mięsko z cebulą na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. W między czasie zagotowujemy wodę z domową pastą warzywną i wszystkimi przyprawami, oraz w oddzielnym garnczku gotujemy kluski spaetzle. Gdy wywar zacznie gotować się, dodajemy łyżką cedzakową smażone mięso i cebulę z patelni. Gotujemy, podczas gotowania dodajemy 3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego, jeszcze raz próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i zagęszczamy 2 łyżkami skrobi ziemniaczanej rozrobionej w zimnej wodzie. Gotujemy przez chwilę żeby w sosie mąka dobrze się wymieszała i sos zrobił się gęstszy. Kończymy gotowanie. Nakładamy na talerz wcześniej ugotowane kluski i polewamy gęstym sosem z kawałkami szynki, posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki i kopru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz