Rydze zrobione we własnym sosie. Są idealne do zrobienia sosu z rydzów, jako dodatek do różnego rodzaju farszów.
Surowiec:
rydze 70 dag
woda 1,5 litra
sól 1 łyżka
Wykonanie:
Wymyte i ocieknięte rydze wkładamy do garnczka, wsypujemy sól i zalewamy wodą. Gotujemy 10 minut od momentu zagotowania się wody. Po zagotowaniu wyjmujemy rydze łyżką cedzakową na sitko (durszlak) i niech ociekną. Ostudzone grzyby układamy do wcześniej wymytego słoika 900 ml. Gdy woda w której gotowane były grzyby ostoi się to delikatnie zalewamy grzyby w słoiku. Zakręcamy wieczko słoika i pasteryzujemy 15 minut od momentu wrzenia wody. Tak przygotowane rydze we własnym sosie możemy wykorzystać do sosów, sałatek, różnych farszów, zup itd...
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz