sobota, 5 sierpnia 2023

Leczo.

 


Pyszne warzywne ugotowane z papryk, cukinii, pieczarek, cebuli i pomidorów, podane z ryżem lub świeżym pieczywem.

Składniki:

papryka czerwona 2 szt.

papryka zielona 1 szt.

papryka żółta 1 szt.

młoda cukinia 1 szt.

cebula 2 szt.

pomidory lima 7 szt.

pieczarki 50 dag

natka pietruszki

koper

kiełbasa podwawelska 500 g

marynowany schab 100 g

tłuszcz 2 łyżki

Przyprawy:

liść laurowy 2 szt.

ziele angielski 6 szt.

pieprz ziołowy do smaku

papryka słodka mielona 1 łyżka

sól do smaku

Wykonanie:

Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy i osuszone kroimy w kawałki, taką większą kostkę. Natkę pietruszki i koper drobno kroimy. Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju, dodajemy pokrojone pieczarki, cebulę, pokrojoną w pół plastry kiełbasę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości pieczarek. W między czasie kroimy w kawałki papryki i cukinie. Gdy pieczarki będą miękkie do garnka dodajemy pokrojone papryki z cukinią, pokrojone w kostkę pomidory mieszamy dodajemy przyprawy do smaku i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Gotowe leczo podajemy z ugotowanym ryżem lub świeżym pieczywem.










Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz