Pyszne warzywne ugotowane z papryk, cukinii, pieczarek, cebuli i pomidorów, podane z ryżem lub świeżym pieczywem.
Składniki:
papryka czerwona 2 szt.
papryka zielona 1 szt.
papryka żółta 1 szt.
młoda cukinia 1 szt.
cebula 2 szt.
pomidory lima 7 szt.
pieczarki 50 dag
natka pietruszki
koper
kiełbasa podwawelska 500 g
marynowany schab 100 g
tłuszcz 2 łyżki
Przyprawy:
liść laurowy 2 szt.
ziele angielski 6 szt.
pieprz ziołowy do smaku
papryka słodka mielona 1 łyżka
sól do smaku
Wykonanie:
Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy i osuszone kroimy w kawałki, taką większą kostkę. Natkę pietruszki i koper drobno kroimy. Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju, dodajemy pokrojone pieczarki, cebulę, pokrojoną w pół plastry kiełbasę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości pieczarek. W między czasie kroimy w kawałki papryki i cukinie. Gdy pieczarki będą miękkie do garnka dodajemy pokrojone papryki z cukinią, pokrojone w kostkę pomidory mieszamy dodajemy przyprawy do smaku i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Gotowe leczo podajemy z ugotowanym ryżem lub świeżym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz