niedziela, 13 sierpnia 2023

Ostre papryczki czereśniowe w zalewie octowej.

 


Papryczki czereśniowe cherry są smaczne, zdrowe, są idealne jako dodatek do dań. Polecam.

Składniki:

ostra papryka czereśniowa cherry 2 kg

czosnek 1 ząbek na słoik 

liście laurowe 1-2 szt na słoik

parę ziaren pieprzu na słoik

parę ziaren ziela angielskiego na słoik

gorczyca po pół łyżeczki gorczycy na słoik

koper  1 baldach do słoika

cebula po plastrze do słoika

1 łyżka oleju na 1 słoik

Zalewa:

cukier 2  łyżki 

sól 2 łyżki

ocet 10% 2 szklanki (szklanka 250 ml)

woda 10 szklanek (szklanka 250 ml)

Zalewa:

Wodę zagotowujemy z cukrem, solą i octem w stosunku 1:5, ocet 1, woda 5 .

Wykonanie:

Paprykę myjemy i wkładamy do słoików. Do każdego słoika dodajemy baldach kopru, czosnek, plaster cebuli, pieprz, liść laurowy, olej, ziele angielskie i po pół łyżeczki gorczycy.  Przygotowaną zalewą zalewamy słoiki z papryką. Słoiki szczelnie zamykamy i pasteryzujemy 20 minut od momentu wrzenia wody. Po zakończonej pasteryzacji ustawiamy słoiki do góry dnem do wystygnięcia. Ostudzone słoiki wynosimy do piwnicy.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz