Papryczki czereśniowe cherry są smaczne, zdrowe, są idealne jako dodatek do dań. Polecam.
Składniki:
ostra papryka czereśniowa cherry 2 kg
czosnek 1 ząbek na słoik
liście laurowe 1-2 szt na słoik
parę ziaren pieprzu na słoik
parę ziaren ziela angielskiego na słoik
gorczyca po pół łyżeczki gorczycy na słoik
koper 1 baldach do słoika
cebula po plastrze do słoika
1 łyżka oleju na 1 słoik
Zalewa:
cukier 2 łyżki
sól 2 łyżki
ocet 10% 2 szklanki (szklanka 250 ml)
woda 10 szklanek (szklanka 250 ml)
Zalewa:
Wodę zagotowujemy z cukrem, solą i octem w stosunku 1:5, ocet 1, woda 5 .
Wykonanie:
Paprykę myjemy i wkładamy do słoików. Do każdego słoika dodajemy baldach kopru, czosnek, plaster cebuli, pieprz, liść laurowy, olej, ziele angielskie i po pół łyżeczki gorczycy. Przygotowaną zalewą zalewamy słoiki z papryką. Słoiki szczelnie zamykamy i pasteryzujemy 20 minut od momentu wrzenia wody. Po zakończonej pasteryzacji ustawiamy słoiki do góry dnem do wystygnięcia. Ostudzone słoiki wynosimy do piwnicy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz