Bardzo smaczny i zdrowy chleb żytni na zakwasie żytnim z ziarnami.
Składniki:
Zaczyn:
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
120 ml wody
3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
400 g mąki żytniej typ 720
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
50 g płatków owsianych
320 ml wody
1 łyżka miodu
1,5 łyżeczki soli
3 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
do posypania: garść pestek słonecznika, płatków owsianych
olej do posmarowania formy
otręby lub mąka pełnoziarnista do wysypania formy
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:
Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
W dniu pieczenia:
Wymieszać mąki z solą, wlać wodę z miodem oraz zaczyn. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto, wsypać siemię, pestki i płatki, jeszcze raz wyrobić. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami foremki (keksówka 30cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównać wierzch, posypać pestkami słonecznika i płatkami, przykryć i odstawić do wyrastania na ok 3-4 godziny w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 230 stopni Celsjusza (góra +dół), spryskać wodą i wstawić chleb. Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piec kolejne 25 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, ułożyć na kratce do ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz