Zdrowy, z dużą ilością witamin sok z aronii, idealny zimą jako dodatek do herbaty.
Składniki:
owoc aronii 4 kg.
cukier 1 kg. - 3 zł.
woda przegotowana 1 litr
Wykonanie:
Wymyte owoce aronii przepuszczamy przez wyciskacz do soku, wyszło 3 litry czystego soku i pół miseczki suchego miąższu. Suchy miąższ wkładamy do 3 litrowego słoika, zasypujemy cukrem i zalewamy litrem wody. Gdy cukier rozpuści się w słoiku, wlewamy wszystko do garnczka i gotujemy 30 minut. Po procesie gotowania, studzimy i filtrujemy wszystko przez kilka warstw gazy i odciskamy. Słodki wywar mieszamy z wcześniej odciśniętym 100% sokiem, zagotowujemy i gorący wlewamy do butelek z zamknięciami. Z całości powinno wyjść około 5 litrów bardzo zdrowego soku z aronii.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz