Jajecznica usmażona z jajek które kupujemy od rolnika. Jajecznica usmażona jest z cebulką, wędzonym boczkiem, szczypiorem i pomidorem.
Składniki:
3 jajka od kur wesołych
kilka plasterków wędzonego boczku
połowa średniej cebuli
1 pomidor
szczypior
sól himalajska różowa
pieprz kolorowy
pieprz ziołowy
papryka ostra mielona
smalec
Wykonanie :
Na rozgrzany na patelni smalec układamy nadkrojone w wąskie paski plastry wędzonego boczku, smażymy z obu stron na rumiano. Dokładamy cebulę pokrojoną w ćwiartki i pokrojony pomidor. Smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy cebulka i pomidor są miękkie wbijamy jajka na sadzono i posypujemy grubo pokrojonym szczypiorem, solimy, pieprzymy oraz dodajemy mieloną ostrą paprykę. Przykrywamy i smażymy na wolnym ogniu do momentu ścięcia się jajek. Wykładamy na talerz nasz jajeczny śmietnik i konsumujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz