Filety z kurczaka zrobione sosie z warzywami do potraw chińskich, grzybkami chińskimi i kiełkami fasoli Mung, podane z ryżem.
Składniki:
dwa całe filety z kurczaka
mrożonka warzyw do potraw chińskich
kiełki fasoli Mung
grzyby chińskie
dwie łyżki mąki ziemniaczanej
łyżka miodu
2 łyżki octu jabłkowego
sos sojowy ciemny
domowa kostka rosołowa
4 torebki ryżu
Przyprawy:
papryka ostra
curry
oregano
pieprz do smaku
sól do smaku
Sposób przygotowania:
01 - W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę.
02 - Na patelni smażymy mieszankę warzyw do potraw chińskich, kiełki fasoli Mung i grzyby chińskie (20 minut).
03 - Usmażoną mieszankę warzyw, kiełek fasoli Mung i grzybkami chińskimi, wrzucamy do gotującej się wody.
04 - Pokrojony w kostkę filet wymieszany z suszonymi przyprawami, smażymy na patelni dodając 1 łyżkę oleju.
05 - W szklance wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną, łyżkę miodu i 2 łyżki octu jabłkowego.
06 - Podduszony filet z patelni wrzucamy do gotującego się garnka z mieszanką warzyw, kiełek fasoli Mung i grzybkami chińskimi.
07 - Dodajemy do garnka szklankę z wymieszanymi składnikami na sos.
08 - Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy 20 minut.
09 - Gotujemy 4 torebki ryżu.
10 - Danie podajemy z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz