sobota, 2 września 2023

Filet z kurczaka w sosie azjatyckim podany z ryżem.

 


Filety z kurczaka zrobione sosie z warzywami do potraw chińskich, grzybkami chińskimi i kiełkami fasoli Mung, podane z ryżem. 

Składniki:

dwa całe filety z kurczaka

mrożonka warzyw do potraw chińskich

kiełki fasoli Mung 

grzyby chińskie

dwie łyżki mąki ziemniaczanej

łyżka miodu

2 łyżki octu jabłkowego

sos sojowy ciemny

domowa kostka rosołowa

4 torebki ryżu

Przyprawy: 

papryka ostra 

curry 

oregano

pieprz do smaku 

sól do smaku

Sposób przygotowania:

01 - W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę.

02 - Na patelni smażymy mieszankę warzyw do potraw chińskich, kiełki fasoli Mung i grzyby chińskie (20 minut).

03 - Usmażoną mieszankę warzyw, kiełek fasoli Mung i grzybkami chińskimi, wrzucamy do gotującej się wody.

04 - Pokrojony w kostkę filet wymieszany z suszonymi przyprawami, smażymy na patelni dodając 1 łyżkę oleju.

05 - W szklance wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną, łyżkę miodu i 2 łyżki octu jabłkowego.

06 - Podduszony filet z patelni wrzucamy do gotującego się garnka z mieszanką warzyw, kiełek fasoli Mung i grzybkami chińskimi.

07 - Dodajemy do garnka szklankę z wymieszanymi składnikami na sos.

08 - Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy 20 minut.

09 - Gotujemy 4 torebki ryżu.

10 - Danie podajemy z ryżem.







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz