piątek, 1 września 2023

Fasolka po bretońsku.

 


Jest to sycące, smaczne, rozgrzewające danie, podane z chlebem.

Składniki:

0,5 kg fasoli Jaś

kiełbasa śląska 500 gram

boczek wędzony 500 gram

1 marchew

200 ml koncentratu pomidorowego (swojskiego)

Przyprawy:

1 mała łyżeczka czerwonej słodkiej papryki

pół łyżeczki kolorowego pieprzu (gnieciony w moździerzu)

13 ziarenek ziela angielskiego (gniecione w moździerzu)

sól do smaku

majeranek

1 łyżka kopiasta domowej domowej kostki rosołowej 

kilka listków laurowych

Wykonanie:

1 - Do wrzącej nie solonej wody wrzucamy wcześniej wymytą i wymoczoną fasolę,  gotujemy do miękkości (ja fasolę gotuję w dwóch wodach, po zagotowaniu wodę zmieniam na świeżą). 

2 - Kiełbasę, boczek i marchew kroimy w kostkę

3 - kostki boczku i kiełbasy smażymy na patelni bez tłuszczu.

4 - Gdy fasola robi się lekko miękka dodajemy listki laurowe, zgnieciony pieprz, paprykę, ziele angielskie, marchew, usmażony boczek i kiełbasę i kopiastą łyżkę domowej kostki rosołowej.

5 - Gotujemy do chwili aż fasola będzie miękka i dodajemy garść majeranku i koncentrat pomidorowy.

6 - Gotujemy jeszcze kilka minut próbując smak,  w razie potrzeby doprawiamy do smaku.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz