poniedziałek, 25 września 2023

Jabłecznik z pianką.

 


Pyszny jabłecznik upieczony na kruchym cieście z jabłkami antonówka, cynamonem i wiśniową pianką.

Składniki:

jabłka antonówki 4 szt.

cynamon 12 g

kisiel jabłkowy 2 opakowania

kasza manna 2 łyżki

cukier puder do posypania ciasta

blacha 30/25/6 cm

Ciasto:

mąka krupczatka 1 szklanka

mąka pszenna Typ 450 2 szklanki

margaryna Kasia 1 kostka 

cukier 3 łyżki 

żółtka 5 szt.

proszek do pieczenia 2 łyżeczki 

cukier waniliowy 16 g 

Pianka:

białka z 5 jajek

cukier pół szklanki 

kisiel wiśniowy 1 opakowanie

Wykonanie:

Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych, trzemy na wiórki, dodajemy cynamon, kisiele, kaszę manną i mieszamy. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą część ciasta wykładamy na dno wyłożonej papierem do pieczenia formy, ciasto nakłuwamy widelcem lub wałkiem do nakłuć. Na wyłożone dno formy ciastem układamy obtaczane w cynamonie, kaszy manny i kisielu jabłka, równomiernie je rozprowadzamy. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i kisiel. Ubitą pianę wykładamy na warstwę ułożonej masy jabłkowej. Wierzch warstwy piany posypujemy startym, pozostałym ciastem. Ciasto lekko zamrożone lepiej się zetrze. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy i ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz