Bardzo smaczny salceson zrobiony z głowizny i ścinek ze schabu. Salceson zrobiony w osłonkach termokurczliwych.
Surowiec:
głowa wieprzowa połowa
0,5 kg ścinki od schabu
Przyprawy:
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 6 szt.
majeranek 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
kminek 1 łyżka
Całkowita waga farszu po oddzieleniu mięs od kości wynosi - 1 kg.
Wykonanie:
Wymytą, dobrze opłukaną głowę wieprzową trybujemy z mięsa które będziemy peklować 24 godziny na mokro w solance. Obkrojoną resztę głowy gotujemy 1 godzinę, po ostudzeniu obieramy z mięska które pozostało przy kościach. Cedzimy wywar przez gazę. Po 24 godzinnym peklowaniu, płuczemy mięsa pod bieżącą wodą z solanki i wkładamy do wywaru, gotujemy do miękkości mięs, około 1 godziny. Mięso wcześniej rozdrobnione przechowujemy przez ten czas w lodówce. Po ugotowaniu peklowanych mięs, kroimy na większe kawałki a skórki jak najdrobniej rozdrabniamy ręcznie, dodajemy wcześniej rozdrobione mięsa i dodajemy przyprawy oraz 4 szklanki wywaru. Dobrze wyrabiamy farsz. Po wyrobieniu i doprawieniu do smaku farsz wkładamy do osłonki poliamidowej 100 - 120 mm, dobrze zawiązujemy baton z farszem i przystępujemy do parzenia. Parzymy 1 godzinę w temp. 80 stopni Celsjusza. Studzimy w zimnej wodzie, przyciskamy deską obciążoną i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz