niedziela, 24 września 2023

Salceson z głowizny.

 

Bardzo smaczny salceson zrobiony z głowizny i ścinek ze schabu. Salceson zrobiony w osłonkach termokurczliwych.

Surowiec:

głowa wieprzowa połowa

0,5 kg ścinki od schabu

Przyprawy:

liść laurowy 2 szt.

ziele angielskie 6 szt.

majeranek 1 łyżka

sól do smaku

pieprz do smaku

kminek 1 łyżka

Całkowita waga farszu po oddzieleniu mięs od kości wynosi - 1 kg.

Wykonanie:

Wymytą, dobrze opłukaną głowę wieprzową trybujemy z mięsa które będziemy peklować 24 godziny na mokro w solance. Obkrojoną resztę głowy gotujemy 1 godzinę, po ostudzeniu obieramy z mięska które pozostało przy kościach. Cedzimy wywar przez gazę. Po 24 godzinnym peklowaniu, płuczemy mięsa pod bieżącą wodą z solanki i wkładamy do wywaru, gotujemy do miękkości mięs, około 1 godziny. Mięso wcześniej rozdrobnione przechowujemy przez ten czas w lodówce. Po ugotowaniu peklowanych mięs, kroimy na większe kawałki a skórki jak najdrobniej rozdrabniamy ręcznie, dodajemy wcześniej rozdrobione mięsa i dodajemy przyprawy oraz 4 szklanki wywaru. Dobrze wyrabiamy farsz. Po wyrobieniu i doprawieniu do smaku farsz wkładamy do osłonki poliamidowej 100 - 120 mm, dobrze zawiązujemy baton z farszem i przystępujemy do parzenia. Parzymy 1 godzinę w temp. 80 stopni Celsjusza. Studzimy w zimnej wodzie, przyciskamy deską obciążoną i wkładamy do lodówki na kilka godzin. 










Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz