Kotlety mielone z mięsa kaczego podane z młodymi ziemniaczkami i mizerią z ogórków i naturalnego jogurtu.
Składniki:
mięso z 2 udek kaczych ze skórą
mięso z fileta kaczki ze skórą
cebula 1 szt. mała
czosnek 2 ząbki
jajko kurze 1-2 szt.
bułka tarta pół szklanki
przyprawa do kaczki
sól do smaku
pieprz ziołowy
ogórki gruntowe 4 szt.
jogurt naturalny
młode ziemniaki
koperek
Wykonanie:
Mięsa z kaczki wraz ze skórą, cebulą i czosnkiem mielimy przez sitko 4 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy bułkę tartą, jajka i przyprawę do kaczki, dobrze wyrabiamy. Z mięsa formujemy kotlety i smażymy na wolnym ogniu, na patelni bez tłuszczu. W zmielonym mięsie z kaczki jest wystarczająco na tyle tłuszczu że nie musimy używać innego tłuszczu, chyba że smalcu z kaczki lub gęsi. Kotlety smażymy na rumiany kolor z obu stron. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone kotlety podajemy z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem, oraz zrobioną mizerią z ogórków na naturalnym jogurcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz