niedziela, 10 września 2023

Kotlet schabowy z ziemniakami i marynowanymi korniszonami.

 


Tradycyjny kotlet schabowy podany z ziemniakami posypanymi koperkiem, polanymi tłuszczem i z marynowanymi korniszonami.

Składniki:

2 grubsze plastry schabu

Jajo kurze 2 szt.

bułka tarta

sól do smaku

pieprz do smaku

tłuszcz do smażenia

0.5 kg. ziemniaków

marynowane korniszony

Wykonanie:

Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy, pieprzymy zanurzamy w roztrzepanym osolonym jajku i obtaczamy w bułce tartej, tą czynność powtarzamy dwa razy (podwójne panierowanie). Tak przygotowane plastry schabu układamy na gorącą z tłuszczem patelnię i smażymy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami polanymi tłuszczem i posypanymi koperkiem oraz z korniszonami.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz