Pyszna szarlotka upieczona na kruchym cieście z jabłkami antonówka, cynamonem i cytrynową pianką.
Składniki:
jabłka antonówki 4 szt.
cynamon 1 łyżeczka
kisiel cytrynowy
cukier puder do posypania ciasta
blacha 30/25/6 cm
Ciasto:
mąka krupczatka 2 szklanki
mąka pszenna Typ 450 1 szklanka
margaryna Kasia 1 kostka
cukier 3 łyżki
żółtka 4 szt.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy
Pianka:
białka z 4 jajek
cukier pół szklanki
kisiel cytrynowy 1 opakowanie
Wykonanie:
Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy w małą kostkę, dodajemy cynamon, kisiel i mieszamy. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą część ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy, ciasto nakłuwamy widelcem lub wałkiem do nakłuć. Na wyłożone dno formy ciastem układamy obtaczane w cynamonie i kisielu jabłka, równomiernie je rozprowadzamy. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i kisiel. Ubitą pianę wykładamy na warstwę ułożonej masy jabłkowej. Wierzch warstwy piany posypujemy startym, pozostałym ciastem. Ciasto lekko zamrożone lepiej się zetrze. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy i ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz