sobota, 9 września 2023

Szarlotka.

 


Pyszna szarlotka upieczona na kruchym cieście z jabłkami antonówka, cynamonem i cytrynową pianką. 

Składniki:

jabłka antonówki 4 szt. 

cynamon 1 łyżeczka

kisiel cytrynowy

cukier puder do posypania ciasta

blacha 30/25/6 cm

Ciasto:

mąka krupczatka 2 szklanki

mąka pszenna Typ 450 1 szklanka

margaryna Kasia 1 kostka 

cukier 3 łyżki 

żółtka 4 szt.

proszek do pieczenia 2 łyżeczki 

cukier waniliowy 

Pianka:

białka z 4 jajek

cukier pół szklanki 

kisiel cytrynowy 1 opakowanie

Wykonanie:

Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy w małą kostkę, dodajemy cynamon, kisiel i mieszamy. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą część ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy, ciasto nakłuwamy widelcem lub wałkiem do nakłuć. Na wyłożone dno formy ciastem układamy obtaczane w cynamonie i kisielu jabłka, równomiernie je rozprowadzamy. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i kisiel. Ubitą pianę wykładamy na warstwę ułożonej masy jabłkowej. Wierzch warstwy piany posypujemy startym, pozostałym ciastem. Ciasto lekko zamrożone lepiej się zetrze. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy i ostudzone posypujemy cukrem pudrem.














Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz